Motor Ural 650 M67 - Operatiunea Mortul Zilei

Te supără vreun piston? Vreo roată? Vreo bujie? Doar n-or fi de capul lor! Postează aici şi ceata-ţi va sări în ajutor! Sau în cap...
Post Reply

Topic author
luca.stere
LVL 19,8
LVL 19,8
Has thanked: 2 times
Been thanked: 16 times
Zodiac:

Motor Ural 650 M67 - Operatiunea Mortul Zilei

Post by luca.stere »

Mi-a aterizat in garaj un motor blocat de Ural 650 M67, adica modelul cu alternator 12V. Ce mi-a placut la el in afara de faptul ca voiam un motor de Ural pe 12V a fost faptul ca era nedesfacut si complet iar daca ai noroc poti avea multe piese bune.
20250107_144521.jpg
20250107_144514.jpg
20250107_144508.jpg
20250107_144501.jpg
In general rusoaicele cand sunt blocate problema vine de la faptul ca proprietarii lor le tin in ploaie iar apa intra in motor curgand pe cablurile de acceleratie in carburator si de acolo in motor. La fel s-a intamplat si cu acest motor in care am gasit cam jumatate de litru de apa si care a facut ceva stricaciuni.
20250107_151638.jpg
20250107_145807.jpg
20250111_123514.jpg
20250111_123508.jpg
20250111_124531.jpg
20250112_161451.jpg
Mare noroc nu am avut dar partea buna este ca am toate piesele necesare si voi putea reconditiona acest motor. In afara de asta motorul nu a mai fost desfacut niciodata si astfel nu a fost ciobanit de nimeni, am toate cotele si filetele in stare perfecta.

Topic author
luca.stere
LVL 19,8
LVL 19,8
Zodiac:

Re: Motor Ural 650 M67 - Operatiunea Mortul Zilei

Post by luca.stere »

Prima spalare a motorului:
20250209_164210.jpg
20250209_164214.jpg
20250209_164220.jpg
20250209_164230.jpg
20250209_164235.jpg
Dupa verificari si probe voi mai spala o data carterul, mai ales la interior.

Topic author
luca.stere
LVL 19,8
LVL 19,8
Zodiac:

Post by luca.stere »

Dupa cum se vede progresez foarte lent, lipsa de timp este un factor nemilos. Am imperecheat volantul cu ambielajul, asamblarea lor se face pe con iar la boxerele rusesti de regula nu sunt bine definite si au joc. Din cauza acestui joc se intampla relativ des sa se slabeasca volantul chiar daca e strans bine iar acest lucru duce la dustrugerea lacasului de pana in volant si in ambielaj.

Aici se vede cum dupa pasuire conul ambielajului este slefuit in proportie de 100%, la prima slefuire conurile se atingeau in proportie de cca 60% si in mod inegal.
ural m67.jpg

Kristian
Moderator general
Moderator general
Has thanked: 14 times
Been thanked: 19 times
Zodiac:

Post by Kristian »

Iti trebuie si multa rabdare,pe langa cunostinte si experienta.
Ne incleștăm cu disperare,
Intr-o supremă confruntare
In fiecare zi:viață sau moarte...

Topic author
luca.stere
LVL 19,8
LVL 19,8
Zodiac:

Post by luca.stere »

Kristian K wrote: 20 Jul 2025, 17:18 Iti trebuie si multa rabdare,pe langa cunostinte si experienta.
Rabdare inca mai am desi s-ar putea sa o confund cu pasiunea, timpul e problema principala pt ca ani de zile am amanat multe chestii care acum m-au ajuns din urma si nu mai pot amana nimic. Am mai avut si ceva probleme de sanatate care m-au obligat sa incetinesc ritmul chiar daca acum mi-am revenit complet.

Kristian
Moderator general
Moderator general
Has thanked: 14 times
Been thanked: 19 times
Zodiac:

Post by Kristian »

Cand e vorba de sanatate,TOTUL trece in plan secund.
Ne incleștăm cu disperare,
Intr-o supremă confruntare
In fiecare zi:viață sau moarte...

Topic author
luca.stere
LVL 19,8
LVL 19,8
Zodiac:

Post by luca.stere »

Mici progrese, pregatesc montarea ambielajului in carter dar aceasta pregatire este una minutioasa si ia mult mai mult timp fata de asamblarea propriu-zisa. Trebuie verificate atent toate piesele: ambielaj, tavitele de centrifugare a uleiului, palierii in care intra rulmentii ambielajului.
1.jpg
1.jpg (25.67 KiB) Viewed 25038 times
1.jpg
1.jpg (25.67 KiB) Viewed 25038 times
Rulmentii sunt SKF 6207 C3 cu bile si URB NJ207 cu role. In mod normal sunt necesari doi rulmenti 6207 C3 dar rulmentul cu role NJ207 cu role va fi montat in spatele ambielajului unde vine volanta. Avantajul este ca rulmentul cu role este mai rezistent si totodata ajuta mult la montarea palierului spate deoarece camasa interioara se monteaza pe arbore si intra prin alunecare pe bile. Astfel te "chinui" sa presezi palierul spate doar in carter, nu si pe rulment. Sistemul cu rulment cu role in spate il are si Dnepr650 dar de fapt treaba este inspirata de la motoarele de BMW care s-au facut in anii '50.
2.jpg
3.jpg
4.jpg

Topic author
luca.stere
LVL 19,8
LVL 19,8
Zodiac:

Post by luca.stere »

Deja a aparut prima problema dar partea buna este ca in acelasi timp am si rezolvarea ei. Problema a aparut din cauza faptului ca folosesc rulmentul NJ207 iar camasa interioarea a acestuia este mai lata cu cativa mm si nu-mi lasa loc pentru a utiliza deflectorul de ulei pentru simeringul de la volanta. Cand asez volantul pe arbore spatiul ramas intre volant si camasa interioara a rulmentului este prea mic.
1.jpg
2.jpg
3.jpg
Dupa cum se vede saiba deflector intra intre volant si camasa rulmentului dar nu ramane loc si pentru saiba ondulata care tine deflectorul presat pe camasa rulmentului. Daca strang volantul in spatiul ramas nu intra nici macar deflectorul de ulei, ce sa mai vorbim de saiba ondulata de presare a deflectorului.
4.jpg

Topic author
luca.stere
LVL 19,8
LVL 19,8
Zodiac:

Post by luca.stere »

Am montat tavile de centrifugare a uleiului, la suruburi am folosit Loctite si astfel nu am mai dat chernere pentru blocare. Pentru cine nu stie aceste tavi de centrifugare a uleiului au doua functii: de filtrare a uleiului prin centrifugare si de lubrifiere a bielelor acestea comunicand cu boltul ambielajului pe care ruleaza rolele din biela. Este foarte important ca acestea sa fie curate la montare si in stare foarte buna fara rupturi, indoituri, etc ele fiind esentiale pentru buna functionare a ambielajului.
20250916_172928.jpg
20250916_172935.jpg
Asamblarea palierului fata in carter, se incalzeste bine carterul si se introduce palierul in carter. Am pus si niste prezoane pentru a ghida palierul:
20251004_143253.jpg
20251004_152144.jpg
Dupa aceea am "inventat" o presa si am tras ambielajul in rulmentul palierului:
20251004_161622.jpg
20251004_180023.jpg
Pentru palierul spate am facut garnitura dintr-un carton de calitate, am si garnitura "originala di pi stoc" dar calitatea ei e slaba avand materialul permeabil. Pentru etansare am folosit Curil, tubul verde.
20251005_170147.jpg
20251005_170859.jpg
20251005_172136.jpg

Topic author
luca.stere
LVL 19,8
LVL 19,8
Zodiac:

Post by luca.stere »

Am reusit sa adaug capacul palierului fata de la arbore. Nimic complicat dar apar si aici mici chitibusuri, trebuie avut grija la etansarea canalului de ulei care asigura ungerea pinioanelor de distributie si inaltimea umarului care are rol de opritor al rulmentului arborelui in cazul in care acesta se misca in palier cand apesi ambreiajul. A trebuit sa planez acest umar aproape o zecime ca se lipeasca capacul uniform pe palierul rulmentului fara sa se sprijine direct pe camasa exterioara a rulmentului:
1.jpg
Am renuntat la suruburile originale si am pus unele mai lungi pentru a folosi tot filetul din bloc, am folosit suruburi de inox blocate cu Loctite iar pentru a fi sigur 100% de etansarea canalului de ulei am folosit solutie Curil T produs de Elring deoarece nu blocheaza canalele de ulei cum face siliconul si se aplica in strat foarte subtire, practic face o lipire doar in zona unde este presat.
2.jpg
Capacul montat:
3.jpg
Aici se vede cum a iesit surplusul de Curil T:
4.jpg

Topic author
luca.stere
LVL 19,8
LVL 19,8
Zodiac:

Post by luca.stere »

Ax cu came si pinioane noi NOS, rulment SKF 6205 C3:
11.jpg
Treaba cu axul cu came este deja rezolvata de ceva timp dar nu am avut timp sa postez. Bineinteles ca si aici am avut de furca ca sa ma asigur ca totul este facut cat mai bine posibil. Ce vedem in poza de mai sus sunt niste piese NOS (new old stock) pe care le am de ceva ani si au fost cumparate la acel moment ca piese de calitate. Atat cat inseamna calitate in sistemul rusesc de valori... La prima vedere poate parea ca piesele nici macar nu sunt noi dar nu este cazul, achizitia pieselor a fost facuta de la niste surse de incredere iar la verificarea lor s-a confirmat faptul ca sunt noi.

Axul cu came a fost modificat la un moment dat, a fost taiat varful pe care se monta cama platinei iar pe restul fusului a fost facuta o conicitate care initial nu stiam pentru ce este dar am aflat intamplator ca acest ax cu came fusese modificat pentru a fi folosit intr-un motor de BMW care are axul cu came identic cu cel modificat din poza. Pe mine nu ma deranjeaza modificarea deoarece pe acest motor voi folosi o aprindere electronica renuntand astfel la sistemul cu platina.
12.jpg
Pinioanele de distributie la rusesti sunt facute din fonta pt axul cu came si otel cel pentru arbore. Cele din otel pt arbore sunt foarte rezistente in timp ce pinioanele pt axul cu came pot fi problematice din cauza prelucrarilor dar mai ales a calitatii fontei unde daca ai "norocul" sa prinzi un por din turnare pinionul este compromis si vei vedea acest lucru numai dupa functionarea motorului dupa un numar de km care pot fi putini sau mai multi.

Bun, ideea este ca astazi exista posibilitatea de a cumpara piese de calitate mult mai buna, pinioane Herzog si ax cu came produs de Swiatek ( https://swiatek.com.pl/en/en-camshafts/ ) la niste costuri maricele dar nu exagerate avand in vedere ca acestea se fabrica in serie mica. Eu am ales sa folosesc ce aveam "di pi stoc" deoarece trebuia sa consum si aceste piese care pana la urma au un potential destul de bun, am vazut motoare care au mers zeci de mii de km cu astfel de piese.

Prima operatie care trebuie facuta inainte de asamblarea pinionului pe axa cu came este masurarea diferentei dintre diametrul interior al pinionului (22mm) si diametrul axului cu came (22.08-22.10mm). Intre ele trebuie sa fie o diferenta cuprinsa intre 0.08-0.10mm, sub opt sutimi e posibil sa nu fie suficient de strans pe axul cu came iar peste o zecime diferenta e posibil ca pinionul sa fie prea strans pe ax si in timp sa se fisureze (pinionul este din fonta). Este posibil sa fiu subiectiv in privinta acestor valori iar ele sunt doar rezultatul unor masuratori facute de mine in urma diverselor reparatii facute in anii trecuti.

Importanta este si verificarea penei de blocare si a lacaselor, se masoara inaltimea penei iar pana trebuie sa fie festa si pe pinion dar si pe axul cu came.

Tot inainte de asamblare e bine sa montezi si boltul care invarte supapa rotativa (epurator) din capacul de distributie. Pare o treaba simpla dar nu e chiar asa, trebuie folosit un bolt de otel si securizat cu maxima raspundere. Eu am gasit un bolt de otel de 5mm pe care l-am presat la cald in pinion si ca nu iasa in timp din lacas am marit prin presare boltul diametrului in partea din fata inaintea pinionului si l-am inflorit prin bataie pe spatele pinionului. Trebuie masurat cu atentie pentru a avea suficient material pentru inflorirea boltului pe spate:
13.jpg
14.jpg
15.jpg
Daca boltul nu este securizat corect exista riscul ca acesta sa cada intre pinioane distrugand tot sau daca nu este prins de pinioane acesta cade iar supapa rotativa nu se mai invarte pentru a asigura ventilarea carterului si motorul incepe sa scuipe ulei peste tot. Oricum ar fi tot in drum ramai.

Presarea rulmentului pe axul cu came:
16.jpg
Foarte important, dupa montarea rulmentului se pune peste el lagarul de fixare, astfel exista riscul ca acesta sa fie uitat pe banc si sa se monteze pinionul inainte, ceea ce ar fi un dezastru!

Un alt aspect important este felul in care asamblam pinionul pe axul cu came, asamblarea se face numai prin incalzirea pinionului foarte bine astfel incat pinionul sa intre usor, prin alunecare usoara fara a fi nevoie de alte interventii. El trebuie sa se fixeze pe ax prin contractia materialului care asigura o fixare net superioara variantei gresite de a presa pinionul pe axul cu came cu o presa sau cu ciocanul. De data aceasta a fost singura data pentru mine cand pinionul nu s-a dus pana la capat, mai ramasesera 2mm si a trebuit sa folosesc o presa hidraulica dar de fiecare data iau in calcul si aceasta posibilitate si eram pregatit astfel incat presarea pe acei doi milimetri s-a facut foarte rapid iar pinionul fiind inca incins presarea s-a facut fara efort. Suspectez ca nu am incalzit suficient de bine pinionul dar am compensat acest lucru prin faptul ca am avut presa pregatita si astfel totul s-a facut la cald si am putut sa asigur un montaj la care am certitudinea ca nu voi avea probleme de fixare. Demontarea pinionului pentru reincalzire nu era o optiune din clipa in care a apucat sa intre pe axul cu came, demontarea lui ar fi riscat sa strice cotele de presare. Mai jos pinionul asamblat pe axul cu came, imediat in spatele lui se vede lagarul de fixare despre care atrageam atentia mai sus, dupa asamblarea rulmentului trebuie sa stea permanent pe rulment pentru a nu fi uitat. Dupa cum se vede pinionul si-a schimbat culoarea din cauza incalzirii acestuia.
17.jpg
Mai jos distributia asamblata, pinionul arborelui intra usor presat, are o pana de fixare. Eu am preferat sa-l incalzesc si sa-l bag prin alunecare. Suruburile au fost securizate cu Loctite.
18.jpg
Post Reply